FacebookTwitterLinkedin

Nr 6 - 2017

alu 1706Skandinaviska Aluminium Profiler AB, det vill säga Sapa grundades 1963 av Nils Bouveng och Lars Bergenhem. För detta fick de bägge entreprenörerna Svenskt Aluminiums "Stora Aluminiumpris" 2005. Genom tekniskt nytänkande och modernt affärstänkande skapades grunden till en erkänt framgångsrik svensk aluminiummiljö.

Nyligen köpte Norsk Hydro ut Orklas ägarandel på 50 % vilket nu gör Sapa till en del av Hydro. För många Vetlandabor blir det nog ovant att säga Hydro i stället för Sapa, men utvecklingen går inte att stoppa. Det kan du bl.a läsa om på sid 26 och 27. Ikeas designer har utmanat konventionella material och metoder för att hitta nya hållbara lösningar. Till sin hjälp tog man 75 designstudenter och stjärndesignern Tom Dixon för att skapa något som är flexibelt, hållbart och som kan modifieras under en hel livstid – valet blev aluminium.

Även om vi är mitt i höstrushen när detta skrivs så är det också vårt sista nummer för i år. Därför önskar jag våra läsare en God Jul och ett lyckosamt slut.

Trevlig läsning!

Torbjörn Larsson
Chefredaktör

Läs tidningen online »

Nr 5 - 2017

alu 1705

På sidorna 24-25 skriver professor Torbjörn Carlberg om projektet "Aluminiumkretsloppet". Aluminiumbranschen har under några år arbetat med energikartläggning som bl a har resulterat i Carlbergs kartläggning av energiförluster och hur vi som bransch kan åtgärda dessa.

Som bransch ska vi visa upp aluminium som ett gott miljöval. Men vilka val gör vi som bransch när det gäller att reducera energianvändningen? Vi har skrivit om det förr, men det tål att upprepas. Alla behöver hjälpa till att minska CO2-utsläppen. Det är inte bara vårt material som ska minska dessa utsläpp. Genom att själva hushålla med energin kan vi som bransch visa att vi lever som vi lär. Lika väl som att vårt material är uthålligt, så bör aluminiumbranschen vara uthållig.

Hållbarhet är inte bara ett modeord, det är också ett nyckelord. Som bransch är jag övertygad om att vi har lösningar på många av de utmaningar som samhället står inför som t.ex energiförbrukning och klimatförändringar. Tack vare att flera företag har gjort gemensam sak och engagerat sig i Svenskt Aluminium, har vi fått möjlighet att tillsammans jobba med frågor som är lönsamma både för aluminiumföretagen och deras kunder – som t.ex "Aluminiumkretsloppet".

Jag hoppas du får en trevlig och lönsam läsning – själv är jag i skogen och förbereder årets älgjakt när du läser detta!

Trevlig läsning!

 

Läs tidningen online »

Nr 4 - 2017

alu 1704

Processindustrin har alltid varit en viktig faktor för den svenska industrins framgångar med en konkurrenskraft i internationell toppklass. Den är också en viktig grundpelare för den svenska industriforskningen.

I år fyller Sveriges enda aluminiumsmältverk Kubal i Sundsvall 75 år. Under de senaste tio åren har det ryska företaget Rusal varit ägare till Kubal. Rusal är världens största aluminiumproducent och har investerat miljarder de senaste åren för att Kubal ska lämna den smutsiga och ineffektiva Söderbergsprocessen till den moderna prebake-tekniken.

Behovet av aluminium är stort och en stark industri är av central betydelse för vår välfärd och tillväxt. Kubal är det enda ”gamla” smältverket i Europa som lyckats konvertera till modern teknik. Övriga verk har fått lägga ned eller flytta sin produktion utanför Europa. Med en svensk produktion av primäraluminium får vi också en svensk forskning och utveckling av nya legeringar. Något som är viktigt för Sverige på lång sikt.

Aluminium är en strategisk resurs och ett betydelsefullt material för Sverige. Kubal och vd Davide Garofalo med sina medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb med den gamla ”damen”. Vi på redaktionen vill gratulera till de 75 åren och önskar lycka till i framtiden – Sverige behöver företag som Kubal.

Läs tidningen online »

Nr 3 - 2017

alu 1703Den 20 april arrangerade Svenskt Aluminium ett välbesökt årsmöte och seminarieprogrammet "Stora Aluminiumdagen". Thule Industri fick ta emot Stora Aluminiumpriset för sitt innovativa sätt att använda aluminium. Aluminiums alla fördelar kan dock bli vardag och slentrian. Vi glömmer oftast bort alla de unika fördelar som kommer med att konstruera i aluminium, men det behövs påminnas hela tiden. Thule är ett lysande exempel på nyskapande aluminiumanvändning. Man började sin bana redan 1942 med att tillverka gäddsaxar och har fortfarande kvar sin utvecklingsverksamhet i småländska Hillerstorp.

Om du inte besökte årsstämman så har du definitivt missat något. Bra föreläsare och många medlemmar som nätverkade och utbytte erfarenheter. Allt avslutades med en trevlig branschmiddag.

Detta är vårt sista nummer under våren och nästa tidning kommer den 25 augusti. Glöm inte att det är för dig vi gör tidningen. Hör gärna av dig om du har nyheter eller förslag på artiklar.

Läs tidningen online »

Nr 2 - 2017

alu 1702För snart ett år sedan arrangerade Svenskt Aluminium "Stora Aluminiumdagen" i Västerås tillsammans med Automation Region. Föredragen var högintressanta och handlade om den digitala utvecklingen och om hur vi som företag kan skapa oss fördelar i en allt mer digitaliserad värld.

Ett hypat område är 3D-printning. Amazon planerar att skriva ut objekt i budbilarna som är på väg till kund. På Youtube kan vi se ett hus som 3D-printas under en dag. Utvecklingen går med rasande fart och sanningen är att vi inte vet var vi kommer att landa. Hur kommer aluminiumkomponenter att tillverkas i framtiden och hur leve-rerar vi added value när den digitala utvecklingen skapar nya vägar? Det enda vi vet är att det som inte utvecklas – avvecklas.

Det var många som lämnade Västerås med en aha-upplevelse och där man såg flera intressanta möjligheter till utveckling inom sin egen verksamhet. Men som så många gånger förr så stannar arbetet ofta bara med just det – aha-upplevelsen. Som tidning eller för den delen branschförening kan vi upplysa, informera, instruera men aldrig genomföra. Men det är vår uppgift att hålla dig som beslutfattare upplyst.

Den 20 april arrangerar Svenskt Aluminium årets upplaga av Stora Aluminiumdagen. Tema är "Samarbete över gränserna" och som vanligt kan jag lova att deltagarna kommer att få med sig många aha-upplevelser. Många av branschens ledare kommer då att vara på plats – kommer du att vara på plats?

Läs tidningen online »

 

Nr 1 - 2017

alu 1701Regeringen har beslutat att tillverkningsföretagen ska, efter årsskiftet, debiteras elskatten fullt ut. Fram till årsskiftet var det elbolagen som såg till att de företag som var berättigade till lägre elskatt fick ett lägre pris. Nu kommer tillverkningsföretagen själva att tvingas ansöka om återbetalning från Skatteverket.

Resultatet kommer att bli mer byråkrati och mindre likviditet för företagen, vilket i sin tur kommer att påverka branschens tillväxt. Det är framförallt mindre och medelstora företag som kommer att känna av förändringarna eftersom dessa företag är mer känsliga för likviditet och administration. Branschföreningen Svenskt Aluminium har de senaste åren arbetat för att just små och medelstora företag ska satsa på forskning och utveckling – regeringens beslut underlättar inte detta arbete.

Just nu är det tydligt hur konsumenternas allt större fokus på bra miljöval ger material med lågt fotavtryck allt större framgång. Aluminiums många "gröna" fördelar gör att fler väljer just aluminium för att klara framtida miljökrav. Tänk aluminium när du utvecklar nya produkter och framförallt tala om att du använder aluminium – det ger dig och ditt företag ett försprång.

Trevlig läsning »

Torbjörn Larsson
Chefredaktör

Nr 6 - 2016

alu 1606 nyÄntligen är vi mitt inne i årets "grand final" dvs. en uppsjö av mässor, konferenser och möten som ska knytas ihop innan året avslutats. För oss på redaktionen innebär oktober och november hektiska dagar, speciellt också för oss som ska kombinera det med vårt intresse av att vistas i skogen. Elmia Subcontractor och Aluminiummässan i Düsseldorf är självklara mötesplatser för den som vill följa utvecklingen och träffa branschens nyckelpersoner.

Den svenska aluminiumindustrin är på många sätt unik. I Sverige har vi, och då menar jag speciellt aluminiumindustrin, skapat en kultur som är lösningsorienterad med fokus på att tillföra värde och hållbarhet. Unika egenskaper som vi gärna glömmer bort och tar för givet. Med nya material skapas nya utmaningar i system för produktion och tillverkning – en utmaning som den svenska aluminiumbranschen är väl rustad för. Frågan är snarare om alla är med på tåget – hoppas vi ses där ute i vimlet.

Trevlig läsning!

Torbjörn Larsson
Chefredaktör

Läs tidningen online här »

Nr 5 - 2016

alu 1605Som ni kan läsa på sidan 25 i Aluminium Scandinavia nr 5 2016 har jag beslutat att lämna vd-uppdraget i Svenskt Aluminium och styrelsen har utsett Lars-Inge Arwidson som ny chef. Timingen i vaktbytet kan inte vara bättre och det känns stabilt att lämna över till Lars-Inge som har många års erfarenhet i branschen.

När jag tillträdde uppdraget, som vd, för drygt fem år sedan var läget för branschorganisationen något helt annat än vad det är idag. Ett uppdrag som skulle vara i några månader slutade med fem år på posten. En kraftigt underfinansierad verksamhet gjorde att vi snabbt fick rätta mun efter matsäcken. Kontoret med personal i Växjö fick läggas ned och verksamheten fick fokuseras på kontoret i Västerås. Tuffa, men nödvändiga beslut som styrelsen stod bakom.

Även om utgångsläget inte såg så bra ut vid tidpunkten och resan milt sagt varit krokig, så har de senaste fem åren gått väldigt snabbt. Tack vare Svenskt Aluminium har branschen givits möjligheter till finansiering av projekt i mångmiljonklassen och idag har Svenskt Aluminium fler vänner och starka samarbetspartners än någon gång tidigare, dessutom så är föreningens ekonomi i god balans. En bra grund att bygga vidare på, då resan egentligen bara har börjat. Svenskt Aluminium är i jämförelse med de flesta andra branschorganisationer väldigt ung. Men för att bygga vidare och skapa märkbar medlemsnytta så behöver vi bli fler medlemmar. Därför är det viktigt att du som jobbar med aluminium blir medlem och gärna engagerad i branschfrågorna – tillsammans blir vi mycket starkare!

Välkommen till ett nytt nummer och en intressant höst. Som vanligt är vi på hugget och vill servera dig nyttig och bra information om aluminium.

Trevlig läsning!

Torbjörn Larsson

Läs tidningen här »

 

Nr 4 - 2016

alu 1604Med det brittiska utträdet ur EU kommer Sverige att förlora en bundsförvant. Globaliseringen har fått sig en törn, men lösningen kommer inte att vara att stänga gränserna. På kort sikt kommer marknaden att vara svårbedömd, vilket är mycket olyckligt för aluminiumindustrin. Brexit, det transatlantiska frihandels- och investeringsavtalet, TTIP och frågan om Kina ska få MES är bara några av de frågor som våra politiker måste lösa. Men som alltid i kaos finns det goda affärer att göra – låt oss hoppas på att det blir de svenska aluminiumföretagen som gör de bästa affärerna!

Hösten kommer att bli händelserik för branschen och finalen kommer att vara Aluminium 2016 i Düsseldorf som arrangeras den 29 november till 1 december. Aluminium 2016 är världens största aluminiummässa och väl värd ett besökt. Självklart finns Aluminium Scandinavia på plats, och som vanligt läser du de flesta nyheterna i tidningen.

Trevlig läsning!

Läs tidningen online »

Nr 3 - 2016

Aluminium Scandinavia nr 3 2016

Årets tema på ”Stora Aluminiumdagen” är automation. Den 26 april samlas aluminiumbranschen för sitt årliga möte och i år är platsen självklar – Västerås. Ett av Europas centrum för automation och här finns självklart också Automation Region tillsammans med Robotdalen – som är värd för vår aluminiumdag.

Som bransch är det viktigt att vi finns med och utvecklas när återindustri-aliseringen är på frammarsch. Automation och IT är ledorden och utmaningen är att hitta rätt. Automation Region är ett samarbete med syfte att stärka och synliggöra regionens världsledande automationsindustri. Den 26 april har du möjlighet att träffa, nätverka och lyssna på representanter från Automation Region. Ett första möte mellan våra branscher som vi hoppas på kommer leda till något mycket större. Välkommen till Västerås och Stora Aluminiumdagen!

Till slut ett tips! På www.svenskt-aluminium.se hittar du två intressanta rapporter: Aluminiumagendan och How to Clean up Aluminium´s Messy Reputation. Vi har all anledning att återkomma till dessa men jag rekommenderar att du tar dig tid att läsa dem.
 
Trevlig läsning!

Läs tidningen online »

Limhandbok

limhandboken

Gå in på  http://www.limprojekt.se/
för mer information eller beställ den direkt av författaren Åke Dolk på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. 183 sidor med 240 bilder och tabeller.
Pris 480:- (+ moms och frakt)

Prenumerera på
Aluminium Scandinavia

Tidningen kommer ut med 6 nummer per år
samt 4 nyhetsbrev via e-mail.
Prenumerera på Aluminium Scandinavia
- då missar du inget!

Prenumerera »

Kontakt

Aluminium Scandinavia
Romfartuna, Nortuna gård, 725 94 Västerås
Tel 021-270 40, Fax 021-270 45
Mobil 0708-18 81 00
www.aluminium.nu
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.